Je hebt als tuinliefhebber vast wel eens gehoord van verticuteren. Maar weet je ook wat het precies is, wanneer je het precies moet doen en waarom het eigenlijk nodig is? Hiervoor geven we je in dit blogartikel een duidelijk stappenplan met handige tips voor het verticuteren van je gazon.
Wat is verticuteren precies?
Verticuteren is het de viltlaag uit het gazon weghalen. Deze laag bestaat namelijk vooral uit dood gras en mos. Het verticuteren van je tuin kan op twee verschillende manieren: Met je handen of mechanisch. Met de hand is het echter zeer veel werk en dat raden wij dan ook sterk af. Het is voor niemand een plezier om op de knieën op het gazon kruipen om de viltlaag met een mesje weg te halen.
Door het gebruik van een speciale verticuteerhark of machine gaat het werk vele malen sneller. De mossen en dode stukken gras worden weggehaald zonder dat je zelf door de knieën moet. De verticuteerhark of verticuteermachine bestaat uit verschillende messen. Deze snijden tot ongeveer 1 centimeter in de grond om wortels van mossen te verwijderen. Deze zullen hierdoor namelijk sterven en kunnen later zeer gemakkelijk met een hark uit het gras worden gehaald.
Wanneer en hoe vaak gras verticuteren?
Maar wat is de aanbevolen hoeveelheid om het gazon te verticuteren, zodat het in een optimale conditie blijft? Dit hangt voor een gedeelte af van de exacte bodemomstandigheden en het gazon zelf. Mos groeit namelijk graag op donkere plekken. Wanneer een deel van het gazon beschaduwd is, zal het gazon in meerdere maten last hebben van mosvorming. Een gazon dat voor het grootste gedeelte in de zon ligt zal dit veel minder ervaren. Daarnaast groeit mos ook harder op veen- of kleigrond dan op bijvoorbeeld een zandgrond. Het volstaat, afhankelijk van de type ondergrond, eens of twee keer per jaar het gazon te verticuteren. Op het moment dat er veel mosgroei is geweest, kun je best nog eens een extra keer verticuteren in het najaar. Mocht dit niet het geval zijn, volstaat één beurt prima. Zorg voor een eerste verticuteerbeurt in april of mei, mocht de bodem van het gazon uit klei of veengrond bestaan. Vervolgens kun je dit in oktober nogmaals doen. Als je in oktober dan ook direct nieuw gras zaait, ben je er van verzekerd dat je in het voorjaar een perfect gazon hebt liggen.
Stappenplan om te verticuteren
Om er voor te zorgen dat je een optimaal resultaat behaald, hebben we het volgende stappenplan voor je opgesteld.
1. Sproeien
Wanneer het gras vochtig is, gaat het verticuteren het makkelijkste. Als het al een tijdje niet geregend heeft, zorg er dan voor dat je eerst het gazon sproeit. Dit zorgt voor een beter herstel en natuurlijke groei als het verticuteren is afgerond.
2. Grasmaaien
Zorg ervoor dat je het gras een maaibeurt geeft en dat je alle resten verwijderd. De verticuteerhark of machine kan hierdoor makkelijker de mossen bereiken.
3. Messen verticuteerhark afstellen
Het is voor het verticuteren van het gazon belangrijk dat je de verticuteermachine van te voren goed afstelt. Kies bijvoorbeeld bij een dikke viltlaag voor een diepte van 1 centimeter, en bij een dunne viltlaag voor een halve centimeter.
4. In de lengterichting verticuteren
Als de messen op een juiste wijze zijn afgesteld, begint het echte werk. Eerst kun je het gazon in de lengte verticuteren. Let er wel goed op dat je dit ook in mooie rechte banen doet.
5. In de breedterichting verticuteren
Daarna ga je de breedterichting van het gazon verticuteren. Doordat je ook hier in rechte banen over het gazon gaat, zorg je voor een kruising van banen.
6. Wegharken van dode mossen
Na het verticuteren in de lengte én breedte, dien je het dode mos uit het gras te harken.
7. Zaaien
Na het verticuteren kan het zijn dat er plekken in het gras zijn van mindere kwaliteit gras. Je kunt deze opnieuw zaaien of kiezen voor nieuwe graszoden.