In de meeste gevallen gaat het goed en leeft u vredig naast elkaar. Helaas bestaan er toch nog de nodige situaties waarin buren elkaars bloed wel kunnen drinken. Kijk er de diverse tv-programma’s maar op na… Feestjes tot diep in de nacht, schreeuwende kinderen of blaffende honden, het schenden van de erfgrens, plotselinge verbouwingen, stinkende containers en ga zo maar door.
Eenieder zal begrijpen dat het raadzaam is om in eerste instantie altijd met de buren het gesprek aan te gaan. Kies niet meteen de aanval, maar breng je ergernissen als objectieve feiten. Vertel waar je je aan stoort, zonder meteen met de beschuldigende vinger te wijzen. “Ik hoor dagelijks ‘s avonds laat een blaffende hond” klinkt heel anders dan “Jullie moeten dat beest ‘s avonds eens stil houden!”.
Als jullie er onderling niet uitkomen
Het kan echter zijn dat de buren zich niet in je probleem herkennen of zich er eenvoudigweg niets van aantrekken. In dat geval zit er niets anders op dan hulp van buitenaf inschakelen. Je kunt je – afhankelijk van de omvang van het probleem – tot diverse partijen wenden.
De andere buren inschakelen
In het geval van ernstige overlast is het goed voorstelbaar dat jij niet de enige bent die zich stoort aan je buren. Rijdt de buurman iedere ochtend om zes uur met gierende banden weg? Dan zal ook de rest van de buurt daar regelmatig wakker van worden. Doe daarom eens navraag in de buurt. Mochten meerderen zich aan jouw buren storen, dan sta je samen sterker. De overlast veroorzakende buren zullen zich wellicht dan realiseren dat je je niet aanstelt en je klachten gegrond zijn.
De woningbouwcorporatie
Wonen jij en je buren in een huurwoning? Dan kun je de woningbouwcorporatie vragen om bemiddeling. Zij kunnen in gesprek gaan met je buren en wellicht bepalen of je klachten gegrond zijn. Als de woningbouwvereniging concludeert dat je buren de woning bijvoorbeeld laten verslonzen, kan het zijn dat zij uit hun woning gezet worden.
De politie
De politie inschakelen is een tamelijk rigoureuze stap. Je kunt er immers van uitgaan dat je de onderlinge sfeer er bepaald niet beter door wordt, wanneer er dankzij jouw belletje een agent bij de buren op de stoep komt te staan. Echter, als het onderling echt niet werkt, zit er soms niets anders op. Een bezoekje van de politie kan een waarschuwend effect hebben. De volgende stap is immers de rechter en daar zit niemand op te wachten.
De rechter
Als het zover komt dat je de buren voor de rechter moet dagen, dien je een sterk dossier opgebouwd te hebben. Houd een dagboek bij waarin je de momenten noteert waarop de buren overlast veroorzaken en op welke wijze dat gebeurt. Zorg, indien mogelijk, ook voor visueel bewijs middels foto- of videomateriaal.
Verhuizen
Het kan zijn dat de rechter besluit dat één van u dient te verhuizen, als gevolg van onderlinge strubbelingen. Is dat niet het geval, dan zal de relatie tussen u en uw buren hoe dan ook ernstig bekoeld zijn. Blijft u bovendien overlast ervaren? Dan zit er waarschijnlijk niets anders op. Bel uw makelaar in Nijmegen en maak elders een nieuwe start.