Zit jij er over na te denken om zonnepanelen aan te schaffen? Maar weet je niet precies hoeveel het gaat kosten, hoe snel je hebt terugverdiend en waar nog meer rekening mee moet houden? In dit blog vertellen we je alles over het aanschaffen en installeren van zonnepanelen. Door te investeren in zonnepanelen draag je bij aan een beter milieu en het is ook nog eens goed voor je portemonnee.
Hoe zit het met de subsidie?
De verschillende regels en mogelijkheden op het gebied van subsidie voor zonnepanelen zijn zo uitgebreid dat we het moeilijk allemaal op deze pagina uit kunnen leggen. De subsidie verschilt bovendien per gemeente en provincie. Wel is er in vrijwel iedere provincie budget beschikbaar om de kosten van de nieuwe zonnepanelen enigszins te drukken. Voor mensen die in de provincie Groningen wonen, en dan specifiek in het aardbevingsgebied, zijn er extra mogelijkheden om sneller over te stappen op duurzame zonnepanelen. Klik op de link in dit artikel om meer hierover te ontdekken.
Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?
Wanneer je de zonnepanelen eenmaal in huis hebt gehaald sta je voor de volgende keuze. Ga je het zelf installeren of laat je dit uitvoeren door een vakman? Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om een vakman in te huren. Maar als je erg handig bent en over de juiste gereedschappen beschikt is het ook mogelijk om het (gedeeltelijk) zelf te doen. Houd er dan in ieder geval rekening mee dat de zonnepanelen altijd schuin geïnstalleerd moeten worden. Door de panelen schuin te plaatsen vangen ze de meeste zon. Een expert op het gebied van zonnepanelen zal ook altijd kijken naar de beste locatie om de panelen te installeren zodat de meeste zon wordt opgevangen.
Kan je de energie ook opslaan?
Als je meer stroom opwekt dan je eigenlijk nodig hebt krijg je geld terug zou je denken, helaas is dat niet het geval. Het is wel mogelijk om de stroom die wordt opgewekt op te slaan. Om de stroom vanuit de zonnepanelen bruikbaar te maken voor de normale stroom heeft u overigens ook een omvormer nodig.