Ben je bekend met een Makita boormachine? Dan weet je ongetwijfeld hoe eenvoudig het apparaat te hanteren is. De fabrikant heeft er namelijk voor gezorgd dat iedere klusser direct kan beginnen. Voor de doe-het-zelvers die net pas beginnen met klussen, kan echter hulp geen overbodige luxe zijn. Vanaf het moment dat je weet hoe je de boormachine in moet stellen, kun je hem namelijk ook makkelijker aanschaffen bij een specialist als de Spijkerspecialist. Maar hoe stel je jouw boormachine nou in voor de klussen? Lees snel verder en zorg dat je voorbereid gaat beginnen.
De knoppen van een Makita boormachine
De Makita boormachine kent veel knoppen en schuifjes. Afhankelijk van het model kunnen hier nogal wat knoppen bij komen. Je kunt de verschillende knoppen en schuiven gebruiken om te zien wat deze doen aan de stand van de boormachine, maar je kunt beter op voorhand alles al weten. Hiermee bespaar je jezelf namelijk een hoop tijd. Tijdens de klus wil je immers niet steeds bezig zijn met het vinden van de juiste instellingen. Bij een schroefboormachine kun je bijvoorbeeld al meerdere standen terugvinden, die nodig zijn voor de klus en andere uitwerkingen hebben.
De Makita boormachine aanzetten
De Makita boormachine kent als eerste de aan- en uitknop. Door deze knop in te drukken kun je de boormachine laten werken. Hoe harder je drukt, hoe sneller het toerental zal gaan. Je kunt het hiermee dus zelf onder controle houden. Tevens kun je er zelf voor kiezen of de boormachine linksom of rechtsom draait. Hiermee kun je dus schroeven losdraaien of vast maken aan het oppervlak. Linksom is om de schroeven los te draaien, maar rechtsom is voor het vastdraaien ervan. Boren gebeurt ook wanneer de boormachine rechtsom draait. Je komt binnen no time door het oppervlak heen.
De versnelling en koppelstand
Afhankelijk van het soort Makita boormachine zijn er nog een aantal andere knoppen te vinden. Zo heb je de mechanische versnelling bij verschillende accuboormachines. Met een schuifknop kun je meerdere standen inschakelen, waaronder schroeven en boren. Met twee verschillende versnellingen wordt het toerental ook twee keer aangeduid. Wanneer er meerdere versnellingen te vinden zijn, dan heb je nog meer controle over de snelheid. Je kunt dan ook gaan kijken naar de koppelstanden. Dit staat voor de kracht waarmee je gaat schroeven of boren. Voor kwetsbare oppervlakken is dit een goede optie.
De handleiding als extra hulpmiddel
Alle instellingen van de Makita boormachine kunnen helpen om de klus goed te klaren. Je hebt namelijk een boormachine in handen die aangepast kan worden aan de klus die je uit gaat voeren. Het blijft altijd aan te raden om de handleiding goed door te lezen. De handleiding kan namelijk de knoppen nog beter uitleggen en je kunt gedurende de klus door blijven wisselen. Hierdoor hoef je niet met meerdere gereedschappen aan de slag te gaan, maar kun je alles uit het apparaat halen dat je in handen hebt. Stel je boormachine direct in en begin.