Als duurzaam alternatief voor de centrale verwarming of de houtkachel worden pelletkachels steeds populairder. Deze kachels werken – de naam zegt het al – door pellets te verbranden. Dit zijn samengeperste houtkorrels, veelal gemaakt van sloop- en afvalhout. De pellets kun je in grote hoeveelheden inkopen, maar op de langere termijn is het veel voordeliger om ze zelf te maken. Hoe? Dat leggen we hieronder uit!
Hout inslaan en verkleinen
Ten eerste is het van belang grondstoffen te verzamelen. Dit kunnen houtblokken, houtsnippers of zaagsel zijn. Vaak kun je sloophout bestellen bij een lokale houtzagerij of de schroot. Dit koop je dan doorgaans in grote hoeveelheden in.
Het hout hak je vervolgens in stukken van maximaal 2,5 centimeter. Gebruik een houtversnipperaar om de stukken hout vervolgens te vermalen. Zet een bak aan de andere kant van de versnipperaar om de houtsnippers op te vangen.
Om de houtsnippers verder te verkleinen tot ongeveer 5 millimeter kun je een hamermolen gebruiken. Deze maalt en hakt de kleinere stukken tot zeer kleine deeltjes waar je uiteindelijk pellets van kunt maken.
Goed laten drogen en behandelen
Hierna is het van belang het hout goed te laten drogen. Laat voor een kleine partij pellets het hout minstens 24 uur in de zon liggen om het op natuurlijke wijze te laten drogen. Let er wel op dat de wind geen vat op de houtsnippers kan krijgen. Heb je een grotere partij hout? Gebruik dan een industriële droger om het hout tot het gewenste vochtgehalte (tien à twintig procent) zijn gedroogd.
Zeef het hout vervolgens om het te ontdoen van verontreinigingen. Als je een grote partij pellets maakt en er is een kans dat de houtdeeltjes steen of metaal bevatten, giet dan voorzichtig het hout in de zeef. Een magnetische zeef filtert de metaaldeeltjes eruit en zal grote stukken steen niet doorlaten.
Voorts dien je plantaardige olie toe te voegen om de materialen aan elkaar te laten plakken. Als je een kleine partij pellets maakt, voeg dan één eetlepel plantaardige olie toe voor elke pond hout, voordat je het mengt. Dit helpt de stukken samen te binden. Er zal geen groot verschil zijn in de textuur van het houtmateriaal, aangezien de plantaardige olie snel wordt opgenomen.
Mengen in een mengmolen
Giet het gedroogde hout in een mengmolen om het materiaal compacter te maken. Het mengen van het hout zorgt ervoor dat alle stukken hout dezelfde dichtheid, vochtigheid en grootte krijgen. Giet de grondstof in de mixer, wacht tien tot twintig minuten terwijl de stukken gemengd worden en haal ze vervolgens weer uit de mixer.
Gebruik een pelletpers
Breng hierna het materiaal over naar een vlakke pelletpers voor het maken van pellets op kleine tot middelgrote schaal. Industriële pelletpersen persen de pellets met behulp van warmte- en spuitgietwerk. Wil je een kleine partij pellets maken? Gebruik dan een ronde pelletpers.
Scheid vervolgens eventueel misvormde pellets van de partij met behulp van een zeef. Sommige stukken zullen tijdens het persproces uit elkaar vallen of breken. Verzamel de stukken en zeef ze met een speciale zeef met gaten van dezelfde grootte als de pellets om de misvormde stukken te verwijderen.
De pellets laten opstijven
Laat nu de pellets afkoelen, waardoor ze stijf worden. Wanneer de pellets uit de pelletpers komen, zijn ze namelijk warm en vochtig. Wanneer je een kleine partij maakt, spreid ze dan uit op een vlakke plaats en laat ze minstens 24 uur op natuurlijke wijze afkoelen en drogen. Als je veel pellets tegelijk maakt, gebruik dan een industriële diepvriezer of koeler om de temperatuur van het hout te verlagen. Dit zou ongeveer één tot twee uur zou moeten duren.
Tot slot dien je de gekoelde pellets in hersluitbare zakken te gieten en bewaar je ze in een droge ruimte. Gebruik plastic of papieren zakken waar geen lucht in kan komen. Bewaar de pellets op een plaats waar de lucht droog en koel is, uit de buurt van direct zonlicht. En dan: stoken maar!