In Nederland valt er een grote hoeveelheid neerslag, gemiddeld zo’n 900 millimeter per jaar. Door de hoeveelheden water dat er valt kan het dus voorkomen dat je waterschade op kan lopen. Soms kan je die waterschade voorkomen om zo de schade beperkt te houden. Daarom lees je hier wat je het beste kan doen tegen wateroverlast.
Voorkomen is beter dan genezen
Wateroverlast kan veel problemen opleveren wanneer je het hebt, daarom is het beter om te voorkomen dan genezen. Wanneer je weet dat het regenseizoen er weer aan komt of wanneer je weet dat er een grote bui aan komt is het verstandig om een aantal checks te doen. Bijvoorbeeld de dakgoten controleren op verstoppingen en of de regenpijp nog wel goed bevestigd zit aan de dakgoot. Wanneer je vaker last hebt van bladeren in je dakgoot omdat je huis bijvoorbeeld dicht bij bomen staat, is het aan te raden om een bladenvanger in je dakgoot te zetten. Hiermee voorkom je dat je dakgoot kan verstoppen door bladeren.
Door de hoeveelheden water dat er kan vallen tijdens heftige weersbuien is het mogelijk dat de straten overstroomd raken en de putten verstopt. De kans dat het water dan omhoog komt bij een wasbak, wc of douche is dan aanwezig. Installeer daarom een terugslagklep in de leidingen om te voorkomen dat het water weer terugstroomt je huis in.
Wees voorbereid op waterschade
Waterschade kan altijd voorkomen en het is altijd een grote klus om het weer op te ruimen. Zorg er daarom voor dat je altijd bent voorbereid op eventuele waterschade in je huis. Schaf een dompelpomp aan om het water te kunnen wegpompen wanneer je bijvoorbeeld overtollig water hebt dat je eenvoudig wilt wegpompen uit een ruimte.