Eindelijk: het is zover. Je gaat binnenkort trouwen! Enthousiast sta je met jouw vriendinnen bruidsmode in Kampen te passen. Toegegeven: dit is niet bepaald het perfecte moment om over een mogelijke relatiebreuk te praten. Toch zou je er juist nu eens uitgebreid over na moeten denken. Wanneer je in gemeenschap van goederen gaat trouwen, heeft dit namelijk grote gevolgen voor de toekomst. In deze blog vertellen wij je meer over wat dit voor jullie woning betekent.
Wet Beperkte Gemeenschap van Goederen
Sinds januari 2018 is de Wet Beperkte Gemeenschap van Goederen van kracht. Dit is een moderne variant van het ‘algehele gemeenschap van goederen’. Hierin staat beschreven dat alle bezittingen en schulden die tijdens een huwelijk worden vergaard, door beide partners worden gedeeld. Alles wat voor de verbinding in het bezit van één partner was, blijft hierbij echter zijn of haar eigen bezit. Zijn jullie het hier niet mee eens? Stel dan samen huwelijkse voorwaarden op.
Een koopwoning na overlijden
Natuurlijk wil je er niet aan denken: maar iedereen gaat een keer dood. Mocht jij – of jouw partner – tijdens het huwelijk overlijden, dan wil je natuurlijk dat alles omtrent de woning goed geregeld is. In de huidige regeling krijgt de overlevende partner automatisch de beschikking over de erfenis. En dus over de woning. Dit heeft echter een keerzijde. Hij of zij wordt hiermee wel direct verantwoordelijk voor de gehele hypotheekschuld. Een lening die eerder door twee inkomsten bekostigd werd. Een punt om over na te denken, dus.
Een koopwoning na scheiden
Het gebeurt soms. Een – eens zo liefdevolle – relatie loopt op de klippen. Er is maar één oplossing: jullie gaan uit elkaar. Uiteraard geldt op dit moment de langstlevende regeling niet. Doordat jullie in (beperkte) gemeenschap van goederen zijn getrouwd, hebben jullie allebei recht op de helft van de bezittingen. Dus ook op de helft van het huis. In veel gevallen wordt dan overgegaan op de verkoop van de woning. Ook kan één van de partners de ander uitkopen. Zien jullie het liever anders? Laat dit dan goed vastleggen!