Zodra je over de drempel stapt, weet je het gewoon: dit is je droomhuis. Veel huizenkopers hebben deze ervaring bij het zoeken naar een woning. Ze zoeken en zoeken tot ze uiteindelijk hun droomhuis hebben gevonden. Wanneer je je droomhuis hebt gevonden, staat er een lang proces voor de boeg om de aankoop af te ronden en het huis jouw eigendom te maken. In dit artikel geven we je een aantal tips.
Kun je het veroorloven?
Houd rekening met je budget. Kijk wat je kunt veroorloven voordat je potentiële huizen gaat bezichtigen. Je kunt online een hypotheekcalculator gebruiken of een adviesgesprek met een hypotheekadviseur inplannen. Hoef je je geen zorgen te maken over de maandelijkse betaling van de woning? Ga dan het huis bezichtigen.
Werk met de juiste makelaar samen
Het kopen van je droomhuis wordt eenvoudiger wanneer je het juiste ‘team’ om je heen hebt. Dat begint bij een makelaar. Van bezichtigen tot de koopakte tekenen, een aankoopmakelaar geeft goed advies. Bovendien weet een makelaar als eerst welke woningen in de verkoop komen. Deel je wensen met een aankoopmakelaar, zodat hij of zij je hierover kan informeren. Wellicht nog voordat het huis op Funda komt te staan.
De juiste hypotheek aanvragen
Bij het aanvragen van een hypotheek kun je kiezen uit verschillende hypotheekverstrekkers en soorten hypotheeksoorten. Denk aan je budget, cashflow en toekomstplannen. Hoeveel risico ben je bereid te nemen? Kijk goed welke hypotheek het beste past bij jouw wensen en financiële situatie. De maandlasten zijn afhankelijk van het bedrag dat je leent, de rente en type hypotheek. Een hypotheekadviseur kan je helpen bij het maken van de juiste keuzes.
Bieden op een huis
Bepaal van tevoren wat jij maximaal kunt betalen voor het huis. Houd daarbij ook rekening met eventuele verbouwingen. Laat een aankoopkeuring uitvoeren. Een aankoopkeuring brengt eventuele bouwkundige problemen in kaart. Houd bij het bieden op een huis rekening met de punten die uit een bouwkundig advies komen. Daarnaast hoef je niet per se meer geld te bieden om een beter aanbod te doen. Je kunt ook flexibel zijn. Bijvoorbeeld door de verkoper een paar maanden langer in de woning te laten verblijven, zodat de verkoper rustig op zoek kan naar een nieuw woning.