Regelmatig krijg je als antwoord op de vraag wat iemand in het dagelijks leven doet “ik werk in de bouw”. Vaak blijft het daar dan bij. Maar binnen de bouw bestaan ontzettend veel specialismen, waar we ons misschien niet eens bewust zijn. Zo bestaat er een groot verschil tussen mensen die actief zijn in de ruwbouwfase en bedrijven gespecialiseerd in afbouw (zoals Hanze Afbouw). We zetten daarom eens een aantal beroepen uit de bouw op een rijtje.
Aannemer
De aannemer is de coördinator van het bouwproject. Hij schakelt zogeheten onderaannemers in, die weer gespecialiseerd zijn in hun eigen vakgebied. De aannemer draagt er zorg voor dat alle bouwwerkzaamheden op tijd en in de juiste volgorde worden uitgevoerd. In principe is de aannemer de hoofdverantwoordelijke voor de bouw.
Bekister
Een bekister noemen we ook wel een betontimmerman en is verantwoordelijk voor de vormgeving van betonconstructies binnen gebouwen. De bekisting die hij maakt van hout is een soort tijdelijke mal, waarin beton gegoten wordt. Na het beton gieten wordt de mal weer verwijderd.
Betonstaalvlechter
Voor gewapend beton schakel je een betonstaalvlechter in. Hij stelt wapeningen samen voor betonvloeren, muren en funderingen. Door het beton met stalen staven te versterken, wordt het beter bestand tegen trekkracht, waardoor het minder snel zal scheuren.
Dakdekker
De dakdekker zorgt ervoor dat je dak waterdicht en tochtvrij is. Dit doet hij onder meer door het plaatsen van isolatiemateriaal en het afdekken met uiteenlopende materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld niet alleen aan dakpannen, maar ook kunststof, riet, stro of bitumen.
Elektricien
Een elektricien is er natuurlijk verantwoordelijk voor dat al je elektra correct voor u aangelegd en aangesloten wordt. Maar hij doet meer. De elektricien legt bijvoorbeeld ook nieuwe groepenkasten aan, wanneer u bijvoorbeeld wilt overstappen op inductiekoken. Hij onderhoudt daarnaast elektrische installaties en biedt hulp bij storingen.
Loodgieter
Een loodgieter giet vreemd genoeg zelden lood. Vroeger deed hij dat echter wel. De term loodgieter dateert namelijk uit de tijd waarin buizen waterdicht werden gemaakt met lood. Tegenwoordig gebruiken we vrijwel altijd kunststof en verricht de loodgieter allerhande klussen op het gebied van sanitair en leidingwerk.
Metselaar
De metselaar daarentegen doet wél exact wat zijn beroepsnaam doet vermoeden. Hij metselt stenen aan elkaar, met behulp van metselspecie en een troffel.
Opperman
De assistent voor de vakmannen: dat is de opperman. Hij zorgt dat er altijd op tijd voldoende materialen voorhanden zijn, bijvoorbeeld voor de metselaar en de stratenmaker. De opperman werkt hard, om de werklieden optimaal te laten functioneren.
Schilder
Bij de schilder denken we wellicht meteen aan de man met een kwast en een verfbak, maar de schilder doet meer. Hij verricht ook spuitwerk, kan vaak ook behangen, ramen en kozijnen plaatsen en kleine timmerklusjes uitvoeren. Het werk van de schilder is veelzijdiger dan je zou denken!
Stratenmaker
Het werk van de stratenmaker behoeft weinig uitleg. Hij legt tegels, klinkers, sierbestrating en dergelijke. Hiervoor zorgt de stratenmaker eerst voor een zandbed, dat goed moet worden uitgemeten.
Stukadoor
Van origine is het werk van de stukadoor puur functioneel: het afdichten van gaten en kieren in muren en plafonds. Tegenwoordig kan stucwerk echter ook een esthetische component bevatten. Er bestaat bijvoorbeeld sierpleister, waarmee een muur of plafond een fraai reliëf kan krijgen.
Tegelzetter
Een tegelzetter is verantwoordelijk voor het zetten van tegels aan de wand en in de vloer. Vaak is een tegelzetter tegelijkertijd ook metselaar.
Timmerman
Het beroep van timmerman is tamelijk veelzijdig. Hij vervaardigt diverse soorten houten constructies, waaronder deuren, wanden, kozijnen en dergelijke. In veel gevallen gaat het ook om reparatiewerkzaamheden.
Voeger
Een voeger is een gespecialiseerde metselaar. Hij komt in actie wanneer het ‘hoofdmetselwerk’ gedaan is. De voeger zorgt ervoor dat de voegen tussen de stenen er netjes komen uit te zien. Daarnaast heeft voegen nog een belangrijke functie: het waterdicht maken van het metselwerk.