Is een woonhuisverzekering verplicht? Soms wordt mij de vraag gesteld of het verzekeren van je woonhuis verplicht is. Het antwoord is nee! Een woonverzekering is niet verplicht! In dit artikel gaan we verder op dit onderwerp in en behandelen we aantal veelgestelde vragen. De inboedelverzekering en opstalverzekering specialisten van www.opstalverzekeringregelen.nl staan u graag te woord.
Woonhuis verzekeren wel verstandig
Toch is het maar beter om een woonhuisverzekering af te sluiten. Stel je voor dat je huis afbrandt doordat een kaars omvalt tegen een gordijn, en je huis is niet verzekerd. De schade kan al snel oplopen tot in de enkele tonnen. Denk namelijk niet alleen het woonhuis maar ook aan de kosten die moeten worden gemaakt door de brandweer, bouwbedrijven etc.
Woonhuisverzekering Hypotheek
Er zijn wel hypotheekverstrekkers die consumenten tegen zichzelf in bescherming nemen, en een woonhuisverzekering verplicht stellen. Sommige hypotheekverstrekkers geven alleen een hypotheek als je de woonhuisverzekering ook bij hen afsluit. Dat vind ik niet netjes. Jij moet zelf kunnen bepalen waar jij je woonhuis verzekerd. Want als je een goedkope hypotheek neemt, maar er zit wel een dure woonhuisverzekering bij ben je nog niet veel opgeschoten!
Kan ik ook een huurwoning verzekeren?
Veel mensen vragen mij of een huurwoning verzekeren wel nodig is. Ik ga hieronder uitleggen wat je wel en wat je niet hoeft te verzekeren.
Eigenaar moet woonhuis verzekeren
In principe moet de eigenaar van de woning de woning verzekeren. Bij een huurwoning is dit dus de verhuurder (vereniging van eigenaren, woonstichting, particuliere verhuurder etc.). Hij zorgt er dan voor dat je een woonhuisverzekering hebt die je dekt tegen brand, storm, en waterschade etc. Je kunt precies opvragen waartegen hij jouw appartement of huurwoning heeft verzekerd.
Verzekeren verbeteringen aan huurwoning
Het komt regelmatig voor dat de huurder zelf verbeteringen aanbrengt in de woning, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer. Dit wordt met een duur woord huurdersbelang genoemd. De huurder kan dan wel een woonhuisverzekering afsluiten waarop deze verbeteringen zijn verzekerd om er zeker van te zijn dat bij schade hij deze verbeteringen wel vergoed krijgt. In sommige gevallen moet de huurder zelf een glasverzekering afsluiten. Bij sommige inboedelverzekeringen kan dit dan worden meeverzekerd. Bij bedrijfsgebouwen kan een losse glas-verzekering worden afgesloten.
Kan ik mijn woonhuis en inboedel samen verzekeren?
Vaak wordt een woonhuisverzekering tegelijk afgesloten met een inboedelverzekering. Dit voorkomt problemen bij schade. Als je beide los zou verzekeren is moet er bij schade een constant bepaald worden wat nu hoort bij het woonhuis en wat hoort bij inboedel. Stel je voor dat je keuken uitbrandt, dan moet je hangende keukenkast melden bij je woonhuisverzekering en de inhoud van je keukenkast bij de inboedelverzekering. Dit is natuurlijk een hoop gedoe. Bovendien is het soms nogal eens onduidelijk of iets bij een woonhuis of de inboedel behoort. Een losse koelkast is bijvoorbeeld verzekerd op de inboedelverzekering terwijl een inbouwkoelkast verzekerd is op de woonhuisverzekering.