Natuurlijk, jullie beloofden elkaar “eeuwige trouw” tijdens jullie bruiloft. Niets zou ooit tussen jullie in komen te staan. Maar toch gebeurde het: jullie groeiden uit elkaar. Wat de reden ook is, relaties lopen soms nu eenmaal anders dan gehoopt. En zo kan het gebeuren dat een ooit zo gelukkig getrouwd stel van elkaar wil scheiden. Maar dan begint de ellende vaak pas écht. Scheiden is duur, stressvol, zakelijk en daardoor allesbehalve leuk. Door de volgende drie tips in acht te nemen, zorgen jullie ervoor dat jullie in ieder geval op een waardige manier uit elkaar gaan.
Tip 1 – Denk aan de kinderen
Een scheiding draait niet in de eerste plaats om jou, noch om je partner. Degenen die pas echt de dupe worden van een scheiding, zijn de kinderen. Tenminste, dat hangt ervan af hoe jullie de scheiding afhandelen. Vaststaat dat geen enkel kind beter wordt van een scheiding. Maar jullie kunnen samen wel het leed proberen te beperken. Dat betekent: geen geschreeuw en geruzie waar de kinderen bij zijn. Geen verwijten over en weer. Houd in het achterhoofd dat je ex-partner ook na de scheiding nog steeds de vader of moeder van jouw kind is.
Tip 2 – Richt je op de toekomst
Wanneer je in een scheiding belandt, zit je ongetwijfeld vol emoties. De kans is groot dat het beeld dat jij en je partner van de scheiding hebben behoorlijk verschillend is. Verwijten over en weer zullen er zijn. Wellicht komt er allerlei oud zeer bij kijken, alle oude koeien komen weer uit de sloot. Dat is geheel begrijpelijk. Maar nu het eenmaal zover is gekomen dat jullie officieel van elkaar gaan scheiden, heeft het geen zin om maar blijven terug te blijven. De blik moet op de toekomst.
Probeer het daarom vooral zakelijk te bekijken en zet op papier wat er allemaal geregeld moet worden. Denk je in dat de emoties over zullen gaan en je over een paar jaar terug wilt kijken op de mooie tijd die jullie wel degelijk gehad hebben. En vooral ook: voorkom dat je tegen die tijd spijt hebt van eventuele overhaaste beslissingen die je tijdens je scheiding hebt genomen.
Tip 3 – Schakel een notaris in
Om dit laatste te voorkomen is het van groot belang om advies in te winnen bij een notaris in Meppel die gespecialiseerd is in familierecht. Deze kan jullie helpen bij de financiële afhandeling van jullie gestrande huwelijk. Zo wordt er een akte van verdeling opgesteld, waarin vastgelegd wordt hoe de gemeenschappelijke goederen verdeeld worden. Dit is voornamelijk van belang wanneer jullie een gezamenlijke woning bezitten. Deze moet namelijk bij het Kadaster aan één van jullie toegekend worden.
Verder dien je bij de notaris een ouderschapsplan in. Dit is verplicht wanneer een scheidend stel minderjarige kinderen heeft. Hierin maken jullie officiële afspraken over de opvoeding van jullie kind(eren). Bij wie gaat het kind wonen? Komt er een omgangsregeling en hoe ziet deze eruit? Dient er alimentatie betaald te worden? Zo ja: hoeveel? Hoe onderhouden jullie contact over de kinderen? De antwoorden op deze vragen komen in het ouderschapsplan.