Misschien heb je al jaren je rijbewijs, ben je eindelijk klaar met studeren en reed je voorheen af en toe in de auto van je ouders. Of je hebt je papiertje net binnen en wilt meteen zelf een wagen uitzoeken. Hoe dan ook: het kopen van je eerste auto is een bijzonder moment. Vrijwel iedereen herinnert zich op latere leeftijd nog steeds zijn of haar eerste auto. Maar waar moet je op letten om ervoor te zorgen dat het ook echt een leuke herinnering zal zijn?
Een aantal zaken zul je ongetwijfeld reeds weten. Zo zijn de kosten voor het aanschaffen slechts het begin. Het kopen van een auto brengt immers vaste lasten met zich mee. Je zult moeten tanken, betaalt wegenbelasting, moet de auto verzekeren en de auto dient jaarlijks (ervan uitgaande dat je een oudere tweedehands koopt) een APK-keuring ondergaan. Zonder te rijden ben je per maand dus zo ruim honderd euro verder.
Benzine of diesel?
Als je nog niet weet wat voor auto je wilt, ga je ongetwijfeld online kijken wat het aanbod is. Op diverse autosites, zoals Autoscout24, Marktplaats of Autotrader, kun je daarvoor handige filters gebruiken. Een belangrijke keuze die je hierbij moet maken is welke brandstof je auto moet gebruiken: benzine of diesel (of LPG, maar dat is tamelijk zeldzaam).
Het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden is hierbij de voornaamste factor die van invloed is. Diesel is gemiddeld ruim twintig cent per liter goedkoper dan benzine. Daarentegen betaal je ruim het dubbele bedrag aan wegenbelasting voor een dieselauto, vanwege de hoge CO2-uitstoot. Een auto op diesel is dus alleen voordelig wanneer je veel kilometers maakt. En dan kijken we alleen naar het financiële aspect, nog niet eens naar de ethische/milieutechnische kant van het verhaal.
Houd rekening met de onderhoudskosten
Je gehele budget in de aanschaf van de auto steken is niet verstandig. De kans is vrij aannemelijk dat je een oudere auto koopt met de nodige kilometers op de teller. En ondanks dat de verkoper je ongetwijfeld zal vertellen dat de auto perfect is onderhouden en nog járen mee kan, moet je er rekening mee houden dat de auto vroeg of laat mankementen zal vertonen. Door hierop te anticiperen en wat geld te bewaren, kom je straks niet voor een onoverkomelijk probleem te staan, wanneer je auto een onderhoudsbeurt nodig heeft.
De proefrit maak je alléén
Wanneer je een auto hebt gevonden waar je enthousiast over bent, maak je een afspraak om de auto te komen bekijken en een proefritje te maken. Vraag de verkoper naar de eventuele mankementen (hij/zij is verplicht je hiervan op de hoogte te stellen, zolang je er naar vraagt), bekijk het onderhoudsboekje en maak het proefritje zonder de verkoper. Als de huidige eigenaar naast je zit zul je je namelijk opgelaten voelen. Probeer tijdens de proefrit meerdere soorten wegen uit en gebruik al je zintuigen. Voel, hoor en ruik of er sprake is van eigenaardigheden. Heb je weinig verstand van auto’s? Neem dan iemand mee die dat wél heeft. Maar dus niet de verkoper.