Wanneer heb jij voor het laatst gekeken of je dakgoten nog schoon zijn? Veel mensen vergeten hun dakgoot te reinigen of blijven deze klus uitstellen. Dit komt onder meer door het feit, dat er bij het reinigen van de dakgoot met verschillende aspecten rekening moet worden gehouden. Denk aan het weer, denk aan de ladder die stevig moet staan, denk aan de spanning die werken op grote hoogte met zich mee kan brengen, enzovoorts. Toch is het erg belangrijk om je dakgoot regelmatig te reinigen! Wij spraken met een ervaren loodgieter, die ons hier meer over kon vertellen. Deze loodgieter raadt mensen aan om de dakgoot zeker eens per kwartaal te controleren op vuil.
Vuil in de dakgoot kan voor vochtproblemen in huis zorgen
Doorslaand vocht is een van de vochtproblemen die het meeste voorkomt binnen woningen, naast bijvoorbeeld optrekkend vocht en condensatie. Bij doorslaand vocht trekt er vocht in de buitenmuur, wat vervolgens doorslaat naar de binnenmuur. Als het vocht in de binnenmuur getrokken is, zullen er vochtplekken op je muren ontstaan. Deze vochtplekken vormen op hun beurt de ideale voedingsbodem voor schimmels, zwamvorming, enzovoorts. Daarbij kan de wandkleding in huis ernstig beschadigd raken.
Een vuile dakgoot kan hier een rol bij spelen! Het vuil kan ertoe leiden dat het water moeizamer richting de regenpijpen stroomt, waardoor de dakgoot overstroomt. Het vocht kan hierbij gedeeltelijk langs de muur stromen en in de buitenmuur trekken. Met name poreuze muren of muren die niet geïmpregneerd zijn, kunnen hier gevoelig voor zijn. Reden genoeg om de dakgoot regelmatig schoon te maken.
Verstoppingen in de afvoer voorkomen
Naast de mogelijke waterschade die als gevolg van de vuile dakgoot ontstaat, kan zo’n vuile dakgoot ook voor een afvoerverstopping zorgen. Het water in de dakgoot zal een deel van het vuil, vaak voornamelijk bladeren en kleine takjes, meevoeren naar de regenpijp. Wanneer je geen bladvanger over de regenpijp hebt geplaatst, zal het vuil in de afvoer terechtkomen. Hier blijft het vuil aan de wanden van de afvoer kleven, waarmee het begin van een verstopping gevormd is. Niet alleen is het lastig om een verstopping zelf te verhelpen, ook kan dit van invloed zijn op sanitaire voorzieningen in huis. Vaak worden de regenpijpen en het sanitair op dezelfde afvoer aangesloten.
Tip: laat de afvoer in huis eens per twee of drie jaar preventief doorspuiten door een loodgieter. Zo worden beginnende verstoppingen tijdig verholpen en neemt de kans op een serieuze verstopping af.