Het zijn een paar rare en vooral verdrietige weken. Allereerst krijg je te maken met het overlijden van een geliefde. Vervolgens moet je de uitvaart in Deventer regelen. En dan krijg je tenslotte allerlei belangrijke vragen op je afgevuurd. Zoals: accepteer jij – als erfgenaam – de koopwoning van de overledene als jouw erfdeel? In deze blog vertellen wij je over de kosten die daarmee gemoeid gaan. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken.
1. De hypotheek
Wie ooit te maken heeft gehad met een erfenis, weet dat deze niet altijd positief hoeft uit te pakken. De erfgenamen nemen namelijk ook eventuele schulden van de overledene over. In het geval van een koopwoning gaat het vaak om de hypotheek. Heeft de overledene echter een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Dan kun je dit bedrag gebruiken om de hypotheek (gedeeltelijk) af te lossen.
Beneficiair aanvaarden
In een periode van rouw komt er veel op je af. Dat snappen de betrokken instanties natuurlijk ook. Daarom krijg je de kans om goed na te denken over het wel of niet accepteren van jouw erfenis. Weet je niet zeker of deze positief uitvalt? Dan kun je er altijd voor kiezen om jouw erfdeel ‘beneficiair te aanvaarden’. Ofwel: je accepteert de erfenis alleen wanneer er geen schulden – zoals: de hypotheek – openstaan. Dit regel je – het liefst zo snel mogelijk – bij de notaris.
2. Erfbelasting
Wanneer je een huis erft, krijg je met verschillende belastingen te maken. Een daarvan is de erfbelasting. Hiervan moet jij – als erfgenaam – zelf aangifte doen. De belasting die je moet betalen is afhankelijk van de WOZ-waarde van het huis. Gelukkig kun je – als je de woning in de verkoop zet – bij de Belastingdienst uitstel van betaling aanvragen.
3. Inkomstenbelasting
Naast erfbelasting krijg je ook te maken met de inkomstenbelasting. In welke box je dit moet aangeven is afhankelijk van jouw relatie tot het huis. Besluit je zelf de woning te betrekken dan valt deze onder Box 1. Wanneer dit niet het geval is – je woont er dus niet zelf – dan wordt het tarief van Box 3 gehanteerd.
4. Overige kosten
Wie in een huis woont, krijg te maken met allerlei leefkosten. Denk hierbij aan gemeentelijke lasten, maandelijkse energiekosten, verplichte verzekeringen en andere zaken. Bij het erven van een woning komen deze allemaal op jouw naam te staan. En moeten dus ook door jou betaald worden!