Helaas. Niet alles wat er in jouw huis gebeurt is rozenkleur en maneschijn. Soms gebeuren er ook heftige dingen. Ruzies. Ongelukken. Sterfgevallen. Dit laatste kan soms onverwachts gebeuren. Door een beroerte of hartaanval bijvoorbeeld. Maar er zijn ook veel mensen die het definitieve einde al ruim van tevoren in de planning hebben staan. Zij zijn terminaal ziek. Wil jij – of een huisgenoot – in de vertrouwde omgeving van een eigen huis sterven? In deze blog geven wij je enkele tips.
1. Schrijf je in bij Stichting Ambulance Wens
Goed. Je weet dat je gaat sterven. Maar heb je nog een paar maanden te gaan en heb je nog wat energie over? Dan kan het lonen om je in aan te melden voor Stichting Ambulance Wens. Deze organisatie helpt jou en je nabestaanden om die éne laatste wens in vervulling te laten gaan. Hiermee sluit je het leven met een mooie herinnering af. Niet alleen voor jezelf. Maar vooral ook voor je nabestaanden. En het mooie van alles? Ze halen en brengen je zo van en naar huis. Met de brancard.
2. Maak goede afspraken
Met het nieuws van een terminale ziekte komt er veel op je af. Plotseling besef je je dat je niet zo lang meer te leven hebt. En als dat nog niet voldoende is: er moet ook nog eens ontzettend veel geregeld worden. Zo is het verstandig om duidelijke afspraken met de huisarts te maken. Staat hij of zij open voor een mogelijke euthanasie? Komt er thuiszorg? Vraag je een Niet Reanimeren Verklaring aan? Daarnaast kun je ook zelf jouw uitvaartverzorging in Hoogland inrichten. Zo heb je tot en met het einde zelf de touwtje in handen.
3. Beperk de bezoekmomenten
Natuurlijk. Wanneer je op het punt staat om het aardse leven achter je te laten, wil je graag iedereen nog een keer zien. Een stukje afscheid nemen. Probeer dit toch een beetje in te perken. Want vaak kun je al die drukte fysiek – én emotioneel – helemaal niet aan. Zo tegen het einde ben je vaak dood- en doodmoe. Kun je zelf niet zo goed aangeven wanneer het te veel wordt? Laat dan iemand anders je de agenda beheren. Zij kunnen ook prima optreden als uitbater. Zo hoef jij je niet langer schuldig te voelen.